Pihasuunnittelun ajankohta?

Oman pihan kunnostaminen ja siihen liittyvä pihasuunnittelun tarve on monelle ajankohtaista huhti-toukokuussa, kun lumet ovat sulaneet pois ja piha muistuttaa olemassaolostaan. Tänä vuonna talvi venyi pitkäksi ja kesä tuli vauhdilla, joten kevätkausi jäi poikkeuksellisen lyhyeksi. Sen myötä yksityisasiakkaiden yhteydenotot pihasuunnittelun suhteen pakkautuivat entistäkin pienemmälle aikavälille.

 

 

Kesä on viherrakentamisen aikaa. Monien suurempien suunnitteluprojektien deadlinet osuvat touko-kesäkuun vaihteeseen, jotta toteutus voidaan aloittaa heinäkuussa. Tämän takia meidän kalenterimme ovat alkukesästä jo muutenkin täyttyneet jo aika hyvin ja valitettavasti tänäkin vuonna jouduimme kieltäytymään osasta yksityisasiakkaiden suunnittelupyynnöistä, sillä aika ei yksinkertaisesti riitä. Kirjoitan tätä tekstiä muistutukseksi siitä, että pihasuunnittelua voidaan tehdä mihin vuodenaikaan tahansa. Toki tontin kartoittaminen on helpompaa lumettomana aikana, mutta esimerkiksi syksy on erittäin hyvä aika käynnistää suunnittelu. Siinä vaiheessa suunnittelutoimistot ovat selvinneet kesän kiireistä. Kun aloituspalaveri pidetään esimerkiksi syys-lokakuussa, voidaan suunnitelmaa laatia kiireettömällä aikataululla talven ajan. Myös asiakkaalla on paremmin aikaa tutustua suunnitelmaan, kun painetta toteutukselle ei ole samalla tavoin kuin alkukesästä.

 

 

 

Toinen plussa syksyllä tai talvella tehdylle suunnittelulle on se, että myös rakentaja löytyy luultavasti helpommin. Rakennusfirmoilla on yhtälailla kiire kesäkuukausien aikana, joten myöhään keväällä pyydetty tarjous voi olla ensinnäkin kalliimpi kuin alkuvuodesta pyydetty. Aikaisin pyydetyllä tarjouksella saa myös useammalta yritykseltä vastauksen, sillä tammikuussa kaikki tuskin ovat vielä myyneet kesäänsä täyteen. Pyydä siis rohkeasti suunnittelutarjousta syksyllä vaikkei asia ajankohtaiselta silloin tuntuisikaan. Näin pääset toteuttamaan pihaasi heti talven jälkeen.

Henna