2020 – poikkeuksellinen vuosi myös viheralalla

Eipäs vielä alkuvuodesta arvannut millaisia muutoksia tämä vuosi tuo tullessaan! Tammi-helmikuussa kalenterissa oli vielä runsaasti sovittuja kokouksia, tapahtumia ja muuta mukavaa, jolloin pääsi näkemään paljon asiakkaita, kollegoita ja yhteistyökumppaneita. Tuntuu että esimerkiksi Maisemasuunnittelijat ry:n pikkujouluista ja helmikuun Viherpäivistä on ihan ikuisuus aikaa. Jollain ihmeen kaupalla tuo alkuvuosi oli myös se hetki, kun päätin vihdoin ottaa Microsoftilta isomman palvelukokonaisuuden yrityksellemme käyttöön, sillä Teams tuli tutuksi hyvin pian sen jälkeen.

Kevät menikin sitten todella etänä – poikkeusolojen takia suurin osa livenä tapahtuvista asiakastapaamisista siirtyi digitaalisiin ympäristöihin ja muitakaan kontakteja alan ihmisiin ei juurikaan ollut. Monen projektin kanssa aikataulut menivät myös kokonaan uusiksi osan siirtyessä pitkälle tulevaisuuteen ja alkoi jännittää, miten työtilanteen käy. Hiljeneekö kaikki?

 

 

Yksityisasiakkaille laadittuja pihasuunnitelmia vuodelta 2020

Lähiympäristön tärkeys

Koronapandemian johdosta ihmiset ovat joutuneet viettämään enemmän aikaa kotona. Viheralan toimijalle se on näyttäytynyt kasvaneena kiinnostuksena oman pihan tai mökkitontin viihtyvyyden parantamiseen – oletan että iso osa siitä rahasta, joka on aiemmin käytetty esim. matkailuun, on ohjautunut tänä vuonna oman asumisympäristön kehittämiseen. Ainakin meidän toimistollamme se on näkynyt niin, että yksityisasiakkaat olleet kiinnostuneita pihasuunnittelupalvelusta huomattavasti enemmän kuin aikaisempina vuosina. Jos pandemian vaikutuksista täytyy koittaa etsiä hyviä puolia, niin lähiympäristön tärkeyden korostuminen on yksi niistä. Kun piha rakennetaan kauniiksi ja toimivaksi, voi kotitontillakin olla paljon tekemistä ja katseltavaa. As Oy-uudis- ja korjausrakentamiskohteita sekä teollisuusalue-uudiskohteita oli tänäkin vuonna ihan tyypillinen määrä, eli ihan vielä ei rakentamisessa näy hiipumisen merkkejä.

Myös julkisen puolen asiakkaiden kanssa työn määrä on pysynyt suhteellisen samana – onhan tämänhetkiset budjetit laadittu jo viime vuonna, joten korona ei ole niihin päässyt vielä vaikuttamaan. Suunnittelimme tänä vuonna muun muassa virkistys- ja lähiliikuntapaikkoja, hautausmaita ja katuviheralueita. Jännityksellä kyllä odotan sitä, miten paljon viher-, leikki- ja liikuntaympäristöjen investoinneista joudutaan karsimaan tulevina vuosina. Toivon kuitenkin, että em. asioiden kehittämiseen löydettäisiin kiristyneistäkin budjeteista rahaa, sillä varsinkin nyt on erityisen tärkeää, että kaupunkilaisilla on käytössä monipuolisia viheralueita virkistäytymistä ja ulkoilua varten. Nyt kun harrastus- ja kuntoilutiloja taas suljetaan, näyttäytyvät kaupunkivihreä ja ulkoliikuntapaikat entistä tärkeämpinä.

Vuonna 2020 toteutuneita kohteita: Tuusulan asuntomessukohde nro 38 Finnlog Hetena, Jyväskylän Pohjanlammen lähiliikuntapaikka sekä Heinolan uuden hautausmaan laajennusosa

Etätyön mahdollisuudet ja ongelmat

Alkukankeuden jälkeen Teams ja muut vastaavat sovellukset ovat helpottaneet suunnittelijan arkea kyllä paljon. Monesti mekin joudumme ajamaan muutaman tunnin kokouksen takia satojen kilometrien päähän, joten Teamsiin siirtyminen näiden osalta on säästänyt sekä aikaa että luonnonvaroja. Monet suunnittelukohteet sijaitsevat paikoissa, johon on vaikea päästä julkisen liikenteen avulla, jolloin autolla liikkuminen on oikeastaan ainoa vaihtoehto. Suunnitelmien läpikäynti etänä asiakkaan kanssa on aivan yhtä helppoa kuin paikan päälläkin, olettaen että kaikkien laitteistot toimivat niin kuin pitääkin! Myös projektikohtainen tiedostonjakaminen tiimien kanssa on sujuvampaa kuin sähköpostiketjut, sillä aineisto sekä niihin liittyvät kommentit pysyvät samassa paikassa.  Etäyhteydet ovat helpottaneet myös eri alan suunnittelijoiden kanssa käytävien sisäisten palavereiden järjestämistä, kun ei tarvitse miettiä milloin kaikki ehtivät kokoontumaan samaan kaupunkiin.

Sujuvuudesta huolimatta toivon, ettei ensi vuosi menisi ihan näin etänä. Yksi eniten iloa tuottavista asioista tässä työssä on erilaisten ihmisten tapaaminen ja heihin tutustuminen, joka ei toteudu läheskään samalla tavoin, jos kaikki istuvat vain omalla toimistollaan kamerat kiinni. Etäkokouksissa ei myöskään useimmiten jää tilaa vapaalle ja asiaan liittymättömälle keskustelulle, jolloin kontakti muihin osallistujiin saattaa jäädä hieman ontoksi. Myös erilaiset tapaamiset kollegoiden kanssa ovat jääneet tänä vuonna normaalia vähäisemmiksi. Toivon siis ensi vuodelta eniten sitä, että päästäisiin näkemään toisiamme jo hieman normaalimmin!

Mukavaa joulun odotusta toivottaen
Henna

 

Tutustu kuvissa olleisiin toteutettuihin kohteisiin:
Finnlog Hetena/ Tuusulan asuntomessut 2020: https://www.asuntomessut.fi/kohteet/38-finnlog-hetena
Heinolan uuden hautausmaan laajennusosa: https://www.kirkonseutu.fi/uutiset/tuontikuntta-kasvaa-jo-puolukkaa–heinolan-uusi-hautausmaa-sai-odotetun-laajennuksen-6.94.21349.f54f0cc98a
Pohjanlammen lähiliikuntapaikka: https://www.jyvaskyla.fi/liikunta/liikuntapaikat/lahiliikuntapaikat