Opintomatkalla Maisemasuunnittelijat ry:n kanssa, osa 2

Opintomatkablogi jatkuu! Ensimmäisen osan voit lukea tästä.

Opintomatkamme toisen päivän aamuna lähdimme tutustumaan Puutarha Tahvosten käsittämättömän laajaan taimistoalueeseen. Opastetun kierroksen aikana näimme pienen osan valikoimista, koko alueeseen tutustuminen olisi vienyt vähintään kokonaisen päivän. Oli virkistävää myös tutustua uusiin koristekasvivalikoimiin, kun välillä tuntuu että suunnitelmissa pyörii aina samat kasvit.. Taimistovierailuja pitäisi tehdä useamminkin, sillä ainakin Tahvosilla oli kätevää nähdä omin silmin taimia puu- ja pensaslajikkeiden harvinaisemmastakin päästä.

 

 

Taimistolta matka jatkui Fiskarsin ruukeille, jossa saimme yläruukilta alaruukille kävelyn lomassa kuulla rautaruukkien historiasta. Alueen historia ulottuu 1600-luvulle asti, jolloin rautaruukin toiminta alkoi. Alue on laajentunut siitä lähtien ja vanhoja rakennuksia on käytössä paljon edelleen. Pidin siitä, kuinka hyvässä kunnossa vanhatkin rakennukset olivat – niistä on selvästi pidetty hyvää huolta jotta historia säilyy myös konkreettisesti kaikkien nähtävillä. Nykyään alueella toimii paljon taiteilijoita sekä erilaisia matkailualan toimijoita. Fiskarsin visiittimme oli hyvin pikainen, joten tähänkin kohteeseen toivon matkustavani joskus vapaa-ajalla hieman pidemmäksi aikaa. Joen vartta kävellessä fiilis oli kuin olisi ollut ihan jossain muualla kuin Suomessa matkalla.

 

 

Ennen viimeistä puistokohdetta poikkesimme EG-Tradingin tiloissa kahvilla ja tutustumassa maksaruohomattojen kasvatukseen. Maksaruohomatot ovat omissa suunnitelmissa olleet viime vuosina useamman kerran käytössä ja näistä opin mielelläni lisää. Oli myös mielenkiintoista nähdä miltä materiaali näyttää kasvatusvaiheessa.

 

 

Opintomatkan viimeisenä kohteena tutustuimme Fagervikin ruukkialueeseen sekä puistoihin. Pääsimme tutustumaan vanhaan ruukkirakennukseen sekä upeaan 1700-luvulla rakennettuun kirkkoon sisältä päin. Ulkoalueisiin tutustuminen jäi hieman pintaraapaisuksi kovan sateen vuoksi, mutta alue oli kokonaisuutena erittäin viehättävä. Tästä kohteesta jäi tosin mieleen se, että olisivatpa alueet ja rakennukset vielä vähän paremmin hoidettuja.. mutta koska alue on yksityisomistuksessa, niin on helppo ymmärtää miksi näin laajaa puistojen ja rakennuksien kokonaisuutta ei pystytä pitämään ihan täydellisessä kunnossa.

 

Kokonaisuutena opintomatka oli erittäin mielenkiintoinen ja hyvin järjestetty –  en muista olenko osallistunut yhdellekään järjestetylle matkalle jossa aikataulut olisivat pitäneet näin hyvin! Suuret kiitokset reissun järjestämisestä Maisemasuunnittelijat ry:lle ja erikseen  Sari Lampiselle. Seuraavaa matkaa odotellessa!

 

 

https://www.eg-trading.fi/
http://tahvoset.fi/
https://www.fiskarsvillage.fi/
https://www.fagervik.fi/FIN/fagervik.htm